Aardappels, groente en zelfs chocolade smaken beter met een snufje zout. Toch wordt het afgeraden om veel zout te eten. Waarom? En hoe kunnen we lekker eten zonder zout? Wij krijgen teveel zout per dag naar binnen, gemiddeld tussen 7 en 10 gram. Dat is meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die op 6 gram is gesteld. En eigenlijk hebben wij maar 1 tot 3 gram per dag nodig om goed te functioneren.
Waarom hebben wij zout nodig?
- Je lichaam heeft zout nodig voor de vochtregulatie
- Voor transport van voedingsstoffen
- Voor het doorgeven van prikkels aan de zenuwen
- Voor goedwerkende spieren
Zout is dus onmisbaar. Het is vooral de smaak van zout die ons flink met het zoutvaatje laat strooien. De smaak van zout zorgt ervoor dat de smaken van andere ingrediënten beter tot hun recht komen. Dat is ook één van de redenen waarom producenten vaak (extra)zout aan hun producten toevoegen. Gemiddeld bevat 1 diepvriespizza 5 gram zout, bedoeld om de smaak te 'verbeteren'. Met zoveel zout in 1 pizza is het niet verwonderlijk dat wij meer zout binnenkrijgen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voorschrijft.
Waarom is te veel zout niet goed?
- Een bekende boosdoener als het om (te) hoge bloeddruk gaat.
- Eten van te veel zout is schadelijk voor de nieren.
Maar het zoutvaatje kunnen wij ook niet zomaar weggooien. Zout is namelijk, voor de Nederlander, één van de weinige bronnen van jodium. Jodium is o.a. van belang voor de werking van de schildklier. In de jaren' 50, er kwam toen jodiumtekort voor onder de Nederlanders, is dan ook besloten dat dat jodium aan keukenzout toegevoegd moest worden, vandaar JOZO-zout. Ook aan bakkerszout wordt jodium toegevoegd.
Een korreltje minder graag
Wil je minder zout eten, maar niet minder lekker? Gebruik dan zo min mogelijk kant-en-klare producten; zo houd je zelf in de hand hoeveel zout je toevoegt. Er zijn genoeg manieren om extra smaak aan je eten te geven, ook zonder zout:
- Verse kruiden bv. bieslook, peterselie, basilicum of koriander.
- Specerijen bv. kaneel, gember of nootmuskaat.
- Voeg een beetje citroen- of limoensap toe aan je gerecht. Dit zorgt er, net als zout, voor dat andere smaken beter tot hun recht komen.
- Voeg een gefruit uitje of teentje knoflook toe.
- Gebruik geroosterde zaden of pitten bv. sesamzaad, zonnebloem-, pompoen-, of pijnboompitten. Deze hebben van zichzelf al een zoutige smaak.
Weetjes & Tips
Voeding waarin vooral jodium voorkomt; Asperge, boerenkool, eieren, garnalen, komkommer, oesters, mosselen, uien, watermeloen, zalm, en zeewier.
Ik heb vorige week voor het eerst gekookte mosselen gegeten.Ik wil namelijk minder zout eten en toch wel mijn jodium naar binnen krijgen. Het kan dus ook op deze manier.
Overige zoutsoorten.
Je hebt er waarschijnlijk al weleens van gehoord; zeezout, Keltisch zeezout en Himalayazout. Deze zouten zijn gezonder dan ons keukenzout echter bevatten geen jodium of bijna geen jodium. Van alle soorten is Himalayazout veruit de beste. Himalayazout bevat veel sporenelementen en mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Gebruik ook deze echter met mate. Te veel is nog steeds te veel.
Dus mensen wil je niet veranderen in een zoutpilaar gebruik dan meer kruiden en specerijen en ga over op Himalayazout.