Er bestaan een aantal basissmaken die iedereen kent: zoet, zout, zuur en bitter.
Gisteren hoorde ik Herman den Blijker praten over 'umami'.
Deze vijfde smaak wordt behandeld in zijn nieuwe programma The Taste.
Vanavond te zien op RTL 4 van 21:30 / 22:30.
Ik weet niet in welke aflevering umami aan de beurt komt.
Ik heb in ieder geval, uit nieuwsgierigheid, net een potje gekocht; umami pasta.
In het weekend maar eens uitproberen.
De ontdekking van umami.
In 1908 is deze smaak al ontdekt door deJapanse wetenschapper Ikeda.
Lange tijd is de vijfde basissmaak die door Ikeda was ontdekt niet officieel erkend.
Pas in 2002 is na veel en lang onderzoek bevestigd dat er inderdaad sprake is van vijf in plaats van vier basissmaken.
De vrouw van Ikeda bereidde regelmatig dashi: een typisch Japanse bouillon getrokken uit zeewier.
Iedere keer wanneer Ikeda van de bouillon smulde, was hij ervan overtuigd dat deze niet werd gevormd door de bestaande basissmaken, maar dat het hier moest gaan om een extra, vijfde smaak.
Hij ontdekte dat die typische smaak van de zeewierbouillon ook voor kwam in o.a. tomaten, kaas en vlees.
Maar dit was voor Ikeda niet genoeg, hij wilde weten waardoor deze unieke smaak dan veroorzaakt werd.
In alle producten bleek hetzelfde stofje voor te komen: glutamaat. Hiermee was de ontdekking van de vijfde basissmaak compleet.
Ikeda was enorm enthousiast en gaf het de naam umami, wat 'heerlijk' of 'hartig' betekent in het Japans.
Umami in een potje.
Umami is een smaakversterker die hartige en zoute smaken intenser maakt.
Nu is er dus een potje umamipasta op de markt.
Deze pasta bevat o.a. tomaten, parmezaanse kaas, zwarte olijven, ansjovis pasta, knoflook, olijfolie, rodewijnazijn en balsamico.
Lekker om toe te voegen aan wokgerechten met zalm of biefstuk.