Brood daar zit wat in of niet?
Brood onlangs weer in opspraak bij DWDD. Klopt het nu wel of niet, is brood nu ongezond of niet. De experts komen er niet uit. Als zij het al niet weten, hoe moeten wij het dan weten?
Wat zit er nu precies in, in dat brood.
Wel, in wit brood zit niet veel, alleen maar bloem en gist. Dit zijn geen voedingsstoffen waar het lichaam wat aan heeft. Bruin brood, daar zit wel wat in. Daar zit meel, gist en granen in, en granen leveren vezels. Gezond dus....zou je zeggen.
Granen
Granen bevatten een hoog gehalte aan linolzuur, een omega 6-vetzuur en dit werkt ontstekingsbevorderend. In de meeste granen komt fytinezuur voor, dit is afkomstig van de vezels. Fytinezuur remt de opname van mineralen, vooral die van calcium, magnesium ijzer en zink, en remt de absorptie van eiwitten.
Fabrieksbrood en...gist
Vroeger werd brooddeeg 's-avonds gemaakt en de ochtend erna werd het brood gebakken. Het deeg had dan 's-nachts kunnen rijzen. Nu is er snelwerkende gist die in een of twee uur gerezen is. Het brood blijft ook ongeveer even lang in de oven, daarna wordt het snel naar een koelruimte gebracht en daar wordt het gesneden en verpakt. Fabrieksbrood op weg naar de supermarkt. Zo komt het dat ons brood vol zit met snelwerkende, levende gist, die er klaar voor is om zich te vermenigvuldigen in je darmen. Dit klinkt niet gezond en dat klopt, dat is het ook niet, je hebt nu een grote kans op een gistinfectie.
De 'warme' bakker en....zuurdesembrood
Zuurdesembrood is een veel betere keuze. Als dit brood op de goede manier is bereid, heeft men het één tot twee dagen laten rijzen, zonder het gebruik van actieve gist of bakpoeder. Dit brood is te koop bij een 'warme' bakker, die zelf nog zijn brood bakt. Tegenwoordig in vele smaken verkrijgbaar o.a. met pompoenpitten.
Conclusie
Brood.... ja daar zit wat in.
zie ook blog > Gezond eten. en > De Oertijd