zie heden; De Voedingsapotheek

www.ciscaeetgezond.nl


0651988266
Je kunt ook je vragen insturen naar mijn mail adres.
info@ciscaeetgezond.nl

De mens

De Oertijd

27-11-2013 11:29

De oertijd

De oertijd of te wel de prehistorie is onze voorgeschiedenis, hier begint het verschijnen van de mens. We spreken dan van ca. 2,6 miljoen jaar geleden. Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord van het 'oerdieet'. Dit is simpel gezegd wat jij dus, ca. 2,6 miljoen jaar geleden, at.  

Eergisteren had ik het op mijn blog over brood. Ik kreeg daarop enkele vragen over die oertijd en hoe het toen zat met het brood. Wel brood was er toen nog niet. Net zoals er geen kant-en-klare maaltijden waren, geen koelkast, geen auto enz. Men was afhankelijk wat er te vinden was, men kon weinig bewaren en men liep veel. Zij aten dus seizoensproducten waaronder veel fruit. De mens had toen waarschijnlijk geen last van hun darmen.

Ons darmstelsel 

Ons darmstelsel is in de loop der jaren niet veranderd, ons eetpatroon daarin tegen wel. Ons eetpatroon heeft zelfs de laatste decennia grote sprongen gemaakt, te groot eigenlijk. Ons lichaam kan dit niet aan, het is niet in staat om zo snel aan ons nieuwe eetgewoontes aan te passen.

De mens en het zoogdier.

Vergelijk je zelf nu eens met de andere zoogdieren en ik bedoel dan niet je huisdier of die we tegenkomen in een dierentuin. Maar ik bedoel de dieren die in de vrije natuur, die in het wild leven. Deze dieren hebben nog steeds dezelfde eetgewoontes van miljoen jaren gelden.

Spijsverteringsstelsel

Elk zoogdier heeft een specifiek spijsverteringsstelsel. Er zijn vlees-, planten-, alles-, gras- en vruchteneters op deze planeet. De mens bezit niet al die diverse soorten spijsverteringsstelsels. Toch eet de mens het voedsel van een leeuw, een giraf, een varken, een paard en een aap. En niet alleen eten we het voedsel van al die dieren, maar we eten het ook nog tijdens één en dezelfde maaltijd! Dat is een zware belasting voor jouw spijsverteringsstelsel, het forceert de vorming van giftig afval in je lichaam en verspilt hiermee kostbare energie.

De voedselcombinatie

Ons lichaam kan eigenlijk maar één geconcentreerd voedsel tegelijk in de maag te verteren. Met geconcentreerd voedsel wordt bedoeld; al het voedsel dat geen fruit en groente is. Denk dus aan vlees en aardappels, kip en noedels, eieren en toast, kaas en brood. Combinaties dus van koolhydraten en eiwitten te samen in één maaltijd.

Terug naar de oertijd

Zo erg hoeft het nu ook weer niet. Rauw eten heeft niet mijn voorkeur. Maar meer groente en fruit eten, nu dat is niet verkeerd. Groente en fruit leveren namelijk veel water wat jouw lichaam hard nodig heeft. Eventueel gecombineerd met, of een koolhydraat of een eiwit, en je zult merken hoeveel energie je krijgt. 

Mijn conclusie

Misschien was die oertijd zo slecht nog niet.

 

Brood ....daar zit wat in!