Bot vangen betekent; ernaast pakken, het niet krijgen. Nu bij gelatine zit je er niet naast, je krijgt namelijk wel bot en op de koop toe ook nog eens huid erbij. Gelatine is een bindmiddel, afkomstig dus van afval van dieren o.a. bot en huid, en wordt vaak gebruikt in toetjes.
Kookboek
Ik heb onlangs 'Het Voedselzandloper Kookboek' gekocht van Paulinne Weuring. Dit is een officieel kookboek met voorwoord en weetjes van Kris Verburgh. Een heel leuk boek en er staan heerlijke recepten in. Een enkele heb ik al uit geprobeerd en inderdaad overheerlijk. Gisteren zat ik dus weer even te bladeren en tot mijn stomste verbazing zag ik een recept met....jullie raden het al 'gelatine'. Jakkes was gelijk mijn reactie. Dit viel mij bitter tegen.
Recept
Op bladzijde 149 staat het recept Amandelpudding met granaatappel. Hierin gaat o.a. amandelmelk, eidooiers en stevia. Om dit te binden tot een pudding heb je dus een bindmiddel nodig. En ik zag dat Paulinne Weuring daarvoor gelatine gebruikt. Je kunt echter in dit recept gemakkelijk agar-agar gebruiken. Ik heb dan ook meteen na een paar andere recepten gekeken en daar gebruikt zij, gelukkig, wel agar-agar.
Agar-agar
Agar-ager is ook een bindmiddel, een plantaardige, afkomstig van algen. Gezonder lijkt mij, dan gelatine. Dit is te verkrijgen in toko's en reformwinkels.
Conclusie
Ik heb niet echt bot gevangen bij aanschaf van dit boek. Er staan leuke recepten in met veel gebruik van gezonde producten zoals; havermout, vers fruit, kruiden, groente, pure chocolade en ....... agar-agar.
Bij aanschaf van gelatine kun je wel beter bot vangen.