zie heden; De Voedingsapotheek

www.ciscaeetgezond.nl


0651988266
Je kunt ook je vragen insturen naar mijn mail adres.
info@ciscaeetgezond.nl

De 5 Elementen

Barbara Temelie

Het juiste voedingspatroon

14-11-2013 11:35

Voedingspatronen

In Nederland de schijf van 5; vezels, koolhydraten, eiwitten, vetzuren en water In China de 5 elementen; hout, vuur, aarde, metaal en water. Je moet dit zien als een levenscirkel; Aarde is het midden en de 4 smaakrichtingen zijn daar omheen.

Ieder element staat in verbinding met smaak, je organen en voedingsmiddelen.

  • Hout        - Zuur          - Lever en gal                    - verse kruiden, azijn, citroensap
  • Vuur        - Bitter         - Hart en dunne darm        - basilicum, majoraan, kurkuma
  • Aarde      - Mild Zoet   - Milt en maag                   - vet, eiwit, koolhydraten
  • Metaal     - Heet          - Longen en dikke darm    - gember, kardemom, karwij, peper, rammenas
  • Water      - Zout           - Nieren en blaas              - zeezout, steenzout, zeewier

Goed in je vel met de vijf elementen

Dit is een titel van een boekje, geschreven door Barbara Temelie, dat ik onlangs heb gekocht. Zeer boeiend maar wel erg pittig. Ben dus hiermee nog wel even bezig. Ik zag wel al duidelijk verschillen met onze schijf van 5.

De verschillen

  • In het Westen ligt de focus op vitamines en calorieën van een voedingsmiddel.
  • Geen volgorde in onze bereiding van koken.
  • Onze schijf van 5 is bestemd voor iedereen; mits je geen ziekte onder de leden hebt of een aandoening zoals een allergie.
  • In China is er wel een volgorde met het bereiden van voedsel; eerst komt aarde, dan metaal, dan water, dan hout en als laatste komt vuur.
  • De 5 elementen maken een verschil tussen 2 type's mensen: heet of koel
  • Ben je heet dan ben je type met hittekenmerken en ben je koel dan ben je type zonder hittekenmerken

Overeenkomsten

Ja, helaas die zijn er. Geen witte suiker welk type, heet of koel, je ook bent.

Gewichtstoename

De Chinese geneeskunde gaat ervan uit dat gewichtstoename wijst op een verzwakte voedselverwerking. Zodra het lijf gaat uitdijen, is dat een teken dat de organen die het lichaam zouden moeten voeden, hun taak niet naar behoren uitvoeren. Een mollig figuur is dus te danken aan een niet-optimale omzetting van ons voedsel. In de Chinese geneeskunde tracht men dan ook het euvel bij de wortel aan te pakken.

Doel; alleen voedsel eten dat bij jouw past.

Via het boekje kun je dus erachter komen of jij de voeding met hittekenmerken of juist de voeding zonder hittekenmerken tot je moet nemen. Als je dat eenmaal weet dan weet je ook welke voeding je moet elimineren. Volgens het boekje bereik jij dan het hoogste doel: dat je precies trek hebt in datgene wat jouw lichaam nodig heeft! Jij gaat gezonder eten, je lichaam scheidt alle ballaststoffen uit, en mede daardoor ga jij afvallen.

Chinees gezegde.

'Een ziekte kan veel vaders hebben, de moeder van de ziekte is altijd de verkeerde voeding'.