Men vindt dat wij nu soms een beetje te ver gaan met het bereiken van een gezond eetpatroon. Maar wie is men, de voedingsindustrie misschien?. Eerst aten wij veel te veel suikers en zout en daarbij veel te weinig fruit en groenten. Een grote groep mensen heeft zijn eetpatroon aangepast en nu is dit plotseling het gesprek van de dag. Is men soms bang dat wij die kant-en-klare maaltijden niet meer willen kopen. Ik word hier toch wel een beetje 'chageneurig' van.
Maar gelukkig, mijn humeur slaat om, ik krijg net een mailtje van het Kenniscentrum Suiker &Voeding. Hierin staat o.a. een leuk bericht over chefkok Erik te Velthuis van het Topsportcentrum Papendal. Er staat letterlijk; 'Het is steeds duidelijker geworden dat keihard trainen moet worden beloond met een met zorg samengestelde voeding, het lichaam moet zich herstellen. Vroeger gebeurde dat door even wat pasta te eten, nu weten we dat er een goed uitgebalanceerd voedingspatroon voor nodig is'.
Hij heeft het over dat eten vooral lekker moet zijn. Als hij een smoothie heeft gemaakt, dan vraagt hij de sporters 'en, wat vinden jullie ervan?'. Er is een sportbrood ontwikkeld met veel koolhydraten. Er zijn onder meer teff, cranberry's, banaan, lijnzaadmeel en rozijnen aan toegevoegd. Dit brood is dan ook in flinke hoeveelheden mee gegaan naar Sochi.
Erik te Velthuis houdt van creatieve oplossingen. Om te zorgen dat de bobsleeërs meer koolhydraten binnen krijgen maakt hij sushi's met bulghur, vijgen en verse kruiden. Gerold door zaadjes moet dit toch wel een leuke snack zijn.
Ik denk 'Als dit eten goed is voor Sven Kramer en de andere topsporters dan is het ook goed voor mij'.
Ik.....'ik ga alleen nog maar voor goud'.