Er was eens......O, wat verlang ik soms terug naar vroeger, heerlijk een verhaaltje voor het slapen gaan. Luisteren naar mijn moeders stem, gezellig even nog wat babbelen en dan lekker wegdoezelen naar dromenland. Zo gemakkelijk als dit vroeger ging, slapen, zo moeilijk gaat dit bij het ouder worden. Je herkent dit onwaarschijnlijk wel, we hebben hier allemaal wel eens last van. Vaak weet je waarom je niet kunt slapen maar vaak ook niet. Je hebt met recht dan een probleem. Je wilt zo graag fit wakker worden zodat je de dag goed kunt beginnen.
Je hoort van andere om je heen wat niet goed voor je is zoals drink geen koffie of cola meer na 20:00, eet iets kleins voor het slapen gaan, kijk geen televisie in bed, maak je slaapkamer donker, zorg voor een goed slaapkamertemperatuur, maak nog een wandeling voor het slapen gaan en beweeg voldoende overdag. Of, ha, nog zo'n goede tip 'Lig niet te piekeren, je kunt 's-nachts die problemen toch niet oplossen, draai die knop om'. Makkelijk praten hoor als je geen last hebt van slapeloosheid: 'Lig niet te piekeren', hoe doe je dat? en 'Draai die knop om', waar vind ik die knop? Grrrrrrr ...wist ik het maar.
Maar dan nog kun je niet slapen, dit is met recht balen. Onlangs las ik 'Als je moe bent, dan probeer je meestal op tijd naar bed te gaan'. Ik dacht 'Probeer je? Als je moe bent dan moet je gelijk naar bed gaan.' Ga slapen wanneer je moe bent, niet wanneer het bedtijd is. Als je nog wakker bent, blijf dan op. Slaap kun je namelijk niet afdwingen.
Nu moet ik toch wel even iets saais vertellen. Belangrijk om te weten is dat slapeloosheid vaak veroorzaakt word door een disbalans in je hormoonhuishouding en met name het hormoon progesteron, en meer het gebrek eraan. Op mijn blog >Opvliegers! kun je hier meer over lezen. Ook een tekort aan de neurotransmitter serotonine en een tekort aan het aminozuur tryptofaan kunnen de oorzaak zijn. Serotonine regelt o.a. het dag- en nachtritme en tryptofaan is een essentiële bouwstof voor serotonine.
In de ochtend produceer je serotonine, een goed ontbijt en beweging, vooral dus in de ochtend, is van belang. Een ontbijtje van haver, kwark, walnoten, pompoenpitten, ananas en banaan doet wonderen. Geen tijd, neem dan een volkorenboterham met honing. Simpel, maar het werkt wel.
Overig voedsel voor extra serotonine en tryptofaan is o.a. : amandelen, avocado, cottage cheese, dadels, gember, hüttenkäse, kalkoen, kip, lamsvlees, mango, papaja, peulvruchten, rundvlees, sardienen, sesam, spinazie, tomaten, tonijn, volkorenbrood-en rijst. Zoals je ziet hoort veel van dit voedsel al bij 'gezond eten'.
Kun je dan nog niet slapen....kijk dan iemand lief aan en vraag "Wil jij misschien een verhaaltje voorlezen?"