We hebben honger of trek en door beide gevoelens gaan we eten. Echter honger en trek zijn niet dezelfde begrippen.
Honger is een fysiologische reactie en een instinctief beschermingsmechanisme van het lichaam om te overleven. Het zorgt ervoor dat het lichaam voldoende brandstof (voedsel) binnenkrijgt om de noodzakelijke lichaamsfuncties te kunnen blijven uitvoeren. Bij een laag glucosegehalte in het bloed en een lege maag geeft het lichaam hongersignalen af. We moeten eten.
Trek daarentegen is een psychische reactie bij het zien of ruiken van eten gevolgd door een "onvrijwillige" fysiologische reactie van het lichaam (watertanden, kwijlen en samentrekking van de maagspieren). Vaak is het ook een voorgeprogrammeerde reactie, denk aan b.v.;
- Bioskoop, trek in popcorn.
- Bij een glaasje wijn lusten we graag een stukje kaas of worst.
- Bij een goed boek trekken we een zak chips of een zak drop open.
- Uit eten, vaak een dessert
Kort gezegd is honger de noodzaak om te eten, terwijl trek het verlangen is naar eten.
Voor de honger is 1 bord avondeten genoeg, maar als het lekker is en het er smakelijk uitziet, scheppen we vanwege de (lekkere) trek nog een keertje op. Dat we dit doen en het lichaam niet direct protesteert, komt doordat het verzadigingssignaal van het lichaam te laat komt. Dit verzadigingssignaal kan zelfs geheel verdwijnen als bij voortduring te veel wordt gegeten.
Met recht 'Van trek word je dik'.