zie heden; De Voedingsapotheek

www.ciscaeetgezond.nl


0651988266
Je kunt ook je vragen insturen naar mijn mail adres.
info@ciscaeetgezond.nl

Roomboter = Gezond

Margarine = Ongezond

Vetten

21-01-2014 14:24

Je kent de termen wel; gezonde vetten en ongezonde vetten, verzadigde vetten en onverzadigde vetten, en ga maar zo door. De meeste onder ons zijn nu zelfs bang om vet tot zich te nemen. Maar vet heeft wel degelijk een functie, o.a. het geeft je energie en laat je huid er gezond uitzien. De laatste decennia zijn wij onnodig bang gemaakt voor vetten en zeker voor verzadigde vetten. En dat op zich is raar als je weet hoeveel verzadigde vetten in moedermelk zit. Borstvoeding zouden wij dus als eerste moeten afraden.

Boter

Maar de gezonde vetten in margarine en halvarine dan? Nu daar is niets gezond aan! Die 'smeersels' zitten vol linolzuur, een omega-6-vetzuur. Er zijn sterkere aanwijzingen dat de vervanging van verzadigd vet door linolzuur het risico op hart- en vaatziekten eerder verhoogd hebben dan verlaagd. Roomboter is wat je moet nemen. Weer lekker echte boter gebruiken. Dit natuurlijke 'smeersel' zit vol met de omega-3-groep, de tegenhanger van omega-6-vetzuur. 

Verhouding 

De optimale verhouding zou zijn 2:1 aan omega-6- ten opzichte van omega-3-vetten. Uit onderzoek blijkt dat de verhouding ver te zoeken is, in ons huidige voedingspatroon komen inmiddels verhoudingen voor van 16:1. Wij moeten dus veel meer van die omega-3-vetzuren naar binnen krijgen. Vooral de vetzuren EPA en DHA komen te weinig voor in ons dieet. Beter bekend als visolie. Vandaar ook dat wij steeds meer horen; Zet meer vette vis op het menu, zoals zalm, makreel en haring.

Hoe nu verder

Een te grote inname van omega-6-vetzuur bevordert ontstekingen terwijl omega-3-vetzuur juist ontstekingen remmen. Je begrijpt hieruit al wat je moet doen. Je moet transvetten zien te vermijden b.v. margarine, frituurvet, koekjes, chips, roomijs, fastfood en kant-en-klaarvoedsel. Eet meer vis, gebruik extra virgin olijfolie voor zelfgemaakte salade's en bak in kokosolie. Op deze manier kun je zelf werken aan de optimale verhouding. En je zult merken dat je je steeds beter gaat voelen.

Uitspraak van Joan Gussow, voedingsdeskundige; "Als ik moet kiezen tussen boter en margarine, vertrouw ik koeien meer dan chemici".