Zie Blog 04-10-2013: Je lichaam is een fabriek.
Hierin geef ik aan om niet te veel voedingsstoffen tegelijk naar binnen te werken. Het gaat om de juiste voedselcombinaties te maken. Belangrijk is om zoveel mogelijk de koolhydraten en de eiwitten van elkaar te scheiden. Geen zetmeel + dierlijke eiwitten combineren bv.: geen brood + kaas, geen aardappelen + vlees, geen rijst + kip. De visie luidt dat deze combinatie niet optimaal is, men spreekt van een slechte vertering.
Waarom? Eiwitten gedijen het best in een zure omgeving terwijl koolhydraten een meer basisch milieu vereisen. Basisch is het tegenovergestelde van zuur.
Wat houdt dit in. Als er tijdens een maaltijd beide worden gegeten, dan wordt het afbraakproces van beide voedingsstoffen belemmerd. Daardoor blijven ze te lang in de maag en darmen.
Vertraagd afbraakproces.
Nadeel van dit vertraagde afbraakproces en slechte vertering is dat de eiwitten gaan rotten, en de koolhydraten gaan gisten. Het gevolg is: maag- en darmklachten zoals een opgezette buik, slechte stoelgang (verstopping), winderigheid, brandend maagzuur en boeren. Wanneer de voedingsstoffen afzonderlijk worden gegeten, verloopt het verteringsproces veel sneller en verbetert de stoelgang. De voeding is korter in het lichaam en de stofwisseling verloopt sneller.
Resultaat
- Betere opname van vitaminen en mineralen.
- Stofwisseling en de Stoelgang verlopen sneller.
- Men verliest gewicht.
Hormonen.
De hele stofwisseling valt onder de regiefunctie van je hormonen. Voeding is de basis van een goede hormoonwerking. De bouwstof van de hormonen zijn eiwitten. Ook spelen de juiste vetzuren een belangrijke rol bij het functioneren van de hormonen. De darmen zijn de grootste producent van hormonen. Bij een disbalans in de darmen gaat de hormoonproductie achteruit. Eén van de oorzaken van een afname van vitaliteit bij het ouder worden is de daling van de hormoonspiegels.
En dat is nu net niet wat wij willen.
Probeer daarom zoveel mogelijk deze 2 voedingsstoffen te scheiden.