Gisterenmiddag op de pagina Vrouw van de Telegraaf las ik, via mijn iPad, een stukje van de verjongingscoach Jesse van der Velde dat ging over: Koolhydraten wel of niet? Bij het gedeelte 'slechte' koolhydraten met snelle suikers zag ik plotsklaps staan; honing. Ik dacht gelijk "Nee hè, gaat Jesse nu de fout in.
Ik heb echter het boekje in huis van Jesse; 'Voor altijd jong', dus ik gelijk deze uit mijn boekenkast getrokken. Op blz. 117 zie ik bij minder gezond beleg (zoet) jam en bij goed voor je insulinebalans koudgeslingerde honing."Het zal toch niet waar zijn?" Maar ik geloof nu eenmaal in het goede van de mens dus ook in die van Jesse. Waarschijnlijk een foutje van de Telegraaf of Jesse is niet duidelijk geweest.
Koudgeslingerde honing
Er zijn verschillende soorten honing. Honing in de supermarkt, waar de bijtjes suikerwater te eten krijgen, koudgeslingerde honing en rauwe honing Die honing uit de supermarkt, en deze bedoeld waarschijnlijk Jesse van der Velde, is dus de verkeerde honing. Deze honing heeft door verhitting veel van zijn waardevolle componenten verloren. Koudgeslingerde honing is ook bewerkt maar bevat wel veel mineralen, enzymen, aminozuren en antioxidanten. Deze honing is verkrijgbaar bij reform -en gezondheidswinkels.
Rauwe honing
Deze honing is onbewerkt en onverhit, hierin zitten dan ook nog alle voedingsstoffen. Rauwe honing komt van de imker en wordt zo uit de honingraat opgevangen. Ik heb onlangs van iemand zo'n een potje honing gekregen. Daar lik je dan ook echt je vingers bij af.
Gezond
Honing is dus gezond mits je wel de juiste honing tot je neemt. Honing doet inderdaad je bloedsuikerspiegel stijgen. Jesse van der Velde geeft al aan dat deze hoog staat op de GI index, wel te verstaan per 100 gram. Je kunt het beste je honing bij je ontbijt nuttigen bv. een eetlepel in de havermoutpap. Een start met 'goede' suikers is goed voor de hersenen. Je voelt je dan gelijk fitter en het is goed voor de concentratie.
Gezegde
Met honing in de maag is niemand traag.